aplikacie s vysokymi opravneniami
Zdroj: XMOBILE.sk

Takto môžete odhaliť aplikácie s plným prístupom do vášho Xiaomi. Pozor, tieto aplikácie môžu robiť čokoľvek!

S udeľovaním takto vysokých oprávnení narábajte opatrne.

V minulosti sme vám priniesli návod, ako môžete odhaliť, ktoré aplikácie ku akým častiam smartfónu pristupujú. Dá sa to viacerými spôsobmi, jedným je pomocou nastavení telefónu. V tomto prípade však o zdĺhavý postup, kde sa musíte prelúskať jednotlivými oprávneniami pričom nevidíte všetky oprávnenia konkrétnej aplikácie pokope. Druhým spôsobom bolo pomocou aplikácie Exodus, ktorá je schopnou v priebehu niekoľkých desiatok sekúnd spraviť analýzu oprávnení a sledovačov v aplikáciách. Následne si viete prebehnúť pri aplikáciách konkrétne oprávnenia a sledovače spolu s popisom, čo robia.

Dnes by sme vám chceli dať do pozornosti ďalšie nastavenie Xiaomi smartfónov, ktoré odhaľujú zoznam aplikácií, ktoré si môžu v smartfóne robiť viac menej čo chcú. Môžu napríklad vytvárať a odosielať správy, sledovať aktivitu, robiť snímky obrazovky a podobne. Inými slovami, môžu robiť doslova, čo si zmyslia.

Druhým dychom treba povedať, že niektoré aplikácie tieto oprávnenia pre svoje správne fungovanie, jednoducho potrebujú. Ale aj napriek tomu si treba dávať pozor, ktorej aplikácií takto vysoké oprávnenia udelíte. Určite vám neodporúčame ich udeľovať zle hodnoteným aplikáciám v obchode Google Play, či vývojárom s pochybnou minulosťou.

Takto zistíte, ktoré aplikácie môžu robiť čo sa im zachce

Samotné dopátranie aplikácií, ktoré môžu robiť vo vašom Xiaomi, resp. Redmi, či Poco čokoľvek, je veľmi jednoduché. Tieto aplikácie je možné odhaliť pomocou pár kliknutí. Otvorte si konkrétne nastavenia vášho smartfónu a následne otvorte sekciu Ochrana súkromia. Potom vo vrchnej časti ponuky uvidíte položku Využitie dostupnosti. Otvorte ju. V rámci nej nájdete zoznam aplikácií, ktoré môžu vo vašom smartfóne robiť viac menej všetko.

Ako sme už vyššie hovorili, s týmito oprávneniami narábajte opatrne, aby ste predišli možným nepríjemnostiam do budúcnosti. V prípade, ak by ste chceli zrušiť udelené oprávnenia, tak kliknite na položku Nastavenia.

Mohlo by vás tiež zaujímať