MIUI ban
Zdroj: Unsplash.com (Amanz), úprava Xmobile.sk

Xiaomi to opäť skúša bez nadstavby MIUI: Redmi potvrdzuje predstavenie modelu s čistým Androidom!

Redmi A1 nakoniec príde s čistým operačným systémom Android. Nadstavbu MIUI v tomto lacnom smartfóne teda nemusíme očakávať.

Nadstavba systému Android s označením MIUI je bezpochyby jedným z popredných produktov spoločnosti Xiaomi. Táto úprava Androidu získava jeden úspech za druhým a využíva ju naozaj veľké množstvo používateľov naprieč smartfónmi od Xiaomi, Redmi aj Poco. Napriek tomu sa nájdu aj takí používatelia, ktorí jednoducho preferujú čistý Android bez úpravy. K tomuto v minulosti slúžil program AndroidOne, ktorý je stále prítomný vo viacerých smartfónoch, no že by bol nejakým spôsobom populárny, nemôžeme povedať. Spočiatku síce získal veľký úspech, no časom sa od neho upustilo. Aj Xiaomi to s programom AndroidOne v minulosti skúšalo a zdá sa, že čistému Androidu dáva opäť šancu. Prezradil to oficiálny účet na Twitteri pre Redmi Indiu.

Smartfón bez MIUI teraz pod taktovkou Redmi

Prvý pokus spoločnosti Xiaomi o smartfón bez nadstavby MIUI bol ešte v roku 2017, kedy na trh prišiel smartfón s označením Mi A1. Tento model sa stal základom pre celú sériu smartfónov, ktorá skončila v roku 2019 modelom Mi A3. Tento smartfón len nedávno získal svoju poslednú aktualizáciu, ktorú mu program AndroidOne prisľuboval. A už teraz môžeme povedať, že Xiaomi pripravuje náhradu za túto sériu s čistým Androidom. Prvý zástupca série sa predstaví už o pár dní a poznáme aj jeho výbavu spolu s dizajnom.

Xiaomi Mi A2
Zdroj: Youtube.com
(GadgetIn)

Aby sme však nepredbiehali, o čistý Android sa v minulosti pokúsilo aj Redmi. Začiatkom roka 2019 sa totiž na trhu objavil model s označením Redmi Go, ktorý ponúkal slabšiu výbavu a systém Android Go určený pre menej vybavené modely. Aj pripravovaná novinka bez nadstavby MIUI má patriť do nižšej triedy smartfónov, čo môžeme teraz s pokojom potvrdiť. Včera totiž o jeho výbave vyšli na verejnosť overené informácie spolu s jeho snímkami. Ide totiž o model s označením Redmi A1, ktorého systémom sme si doteraz neboli istí. Účet Redmi India na Twitteri však uverejnil príspevok, ktorý poukázal na „čistý softvér“. A tým softvérom spoločnosť určite myslí Android bez akejkoľvek nadstavby.

Akú výbavu smartfón prinesie?

Ako sme vás už včera informovali, pôjde o veľmi zaujímavý smartfón. Ponúkne nám dizajn, ktorým pripomína minuloročné vlajkové modely z radu Mi 11 a zadná strana smartfónu bude z kože. Srdcom smartfónu má byť čipset MediaTek Helio A22 a tešiť sa môžeme aj na 6.52″ IPS TFT displej s HD+ rozlíšením. Batéria smartfónu má byť s kapacitou 5000mAh a nabíjanie jej umožní 10W adaptér, ktorý nájdeme v balení. Hlavný snímač kamery bude mať 8mpx a doplní ho aj sekundárny 2mpx snímač.

Redmi A1 plagát
Zdroj: Xiaomiui

Operačný systém smartfónu bude zrejme opäť postavený na Go verzii. Doteraz sa rozprávalo aj o prítomnosti nadstavby MIUI Lite v smartfóne, ktorú sme zatiaľ nemali možnosť vidieť v žiadnom zariadení. U tohto modelu k tomu zrejme nepríde a Redmi A1 nám prinesie čistý Android. Nevieme však, či sa smartfón objaví v programe AndroidOne. Skôr by sme sa priklonili k verzii systému Android Go. Predstavenie smartfónu prebehne už v utorok, 6. septembra v Indii.

Uvítali by ste aj u nás na trhu smartfón s čistým Androidom? Alebo je pre vás skôr nadstavba MIUI? Podeľte sa s nami v komentároch!

Mohlo by vás tiež zaujímať